Ohjelma

Trio Kelavala: Murhaballadeja

keskiviikko 27.6.2018 Klo 19:00 | Kuhmo-talo, Lentua-sali
20 € / 16 €

Osta lippu

Murhat ovat aina olleet pelottavan kiehtovia. Jo kalevalaisina aikoina laulettiin värikkäästi kuvaillen, kuinka Lieto Lemminkäinen iski miekallansa Pohjolan isännältä pään: ”vei kuin naatin naurihista”, ”silpo kun sian lihoa, miehen kolmeksi palaksi”.

Satoja vuosia murhista on laulettu, tosia ja keksittyjä tarinoita. Lauluissa on murhattu renkejä ja keisareita, sylivauvoja ja uljaita sotilaita, rakastavaisia ja vihamiehiä. Joskus kuoleman kauhu on pukeutunut itkuvirren säkeisiin, joskus kekseliäisiin riimeihin. Välillä lauluja on myyty arkkiveisuina kymmenin tuhansin, välillä ne ovat olleet hyvin henkilökohtaisia ja muistinvaraisia. On laulettu ihaillen mutta myös syvästi inhoten. Murhan kauhea kiehtovuus lienee sen lopullisuudessa. Siitä laulamalla pelko taas vähän väistyy. Laulan, olen elossa.

Kelavala on ainutlaatuinen esittävän taiteen ryhmä. Sen jäsenistä Reijo Kela (tanssi) on tullut tunnetuksi mielikuvituksellisten, ainutkertaisten esitysten aikaansaajana, Heikki Laitinen (ääni) on edelläkävijä uudenlaisen ihmisääni-ilmaisun kehittämisessä, Kimmo Pohjonen (haitari) kiertää kaikilla mantereilla pitäen soolokonsertteja ja saaden aikaan mitä merkillisimpiä produktioita. Kelavala-triona he ovat toimineet jo lähes kolmekymmentä vuotta. Triossa ei ole erikseen tanssijaa ja säestäviä muusikoita, vaan kolme itsenäistä esiintyvää taiteilijaa. Improvisoidun musiikin ja tanssin yhdistämisestä on ollut tuloksena satoja ainutkertaisia esityksiä, joiden kesto on vaihdellut muutamasta minuutista kahteentoista tuntiin.


Esiintyjät:

  • Heikki Laitinen, laulu, ääni
  • Kimmo Pohjonen, haitari
  • Reijo Kela, tanssi